Sommertur/Basecamp på Torfinnsbu.

Fellestur

Fra dato
2. august kl. 14:00
Til dato
7. august kl. 19:00
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Fjellsportinteresserte
Turtyper
Fellestur, Fottur, Topptur, Basecamp
Arrangør
DNT fjellsport Aust-Agder
Turområde
Jotunheimen (se kart)
Dette arrangementet er over!

Torfinnsbu ligger flott til langs nordbredden av fjellsjøen Bygdin ved foten av de mektige Torfinnstindene. Området mellom Bygdin og Gjende omtales som «Gjendealpene» og i dette området ligger det til sammen 27 primær og 45 sekundærtopper over 2000 meter. Mange av disse kan nås på kortere og lengre dagsturer fra Torfinnsbu alt avhengig av vær og egen form.

Torfinnsbu drives nå som selvbetjent hytte av DNT Oslo og omegn og har 30 sengeplasser, hytta ble i 2016 kjøpt av Olav Thon og gitt i gave til DNT og her kan man overnatte i eget telt/lavvo eller bestille overnatting inne. I sommersesongen er det en hyttevert til stede.

Transport.

Vi har på tidligere turer til Jotunheimen benyttet minibuss med tilhenger så dersom vi får tilstrekkelig antall påmeldte fra Arendalsområdet kan det bli aktuelt. Blir vi færre blir det rimeligere å benytte privatbiler. En rask kalkulasjon sier at en minibuss vil koste ca 13.000 inklusive leie, diesel og bompenger. Nettokostnaden for en personbil ligger på ca 1.600,-.

Vi regner med avreise fra Harebakken tirsdag 2. august kl 14.00 med retur søndag 7. august. Kjøretid til Beitostølen der vi skal overnatte er ca. 6 timer (457 km) + stopp underveis. Her kan vi velge mellom camping (eget telt/lavvo) eller hytter (må bestilles separat). Onsdag morgen kjører vi videre mot Valdresflya til parkering ved Bygdisheim der vi entrer MS Bitihorn som tar oss til Torfinnsbu, denne turen tar ca 45 minutter. For garantert plass på båten kjøper vi billetter på forhånd (https://www.nor-way.no).

Avgang Bygdisheim – Torfinnsbu  er kl 09.05 eller 13.30 og returen fra Torfinnsbu søndag er kl 12.30 (eller 16.30).

Vi regner med at deltakere fra andre deler av landet kommer seg fram på egenhånd enten med privatbil eller buss og at vi møtes på Beitostølen eller ved båten.

Påmelding og priser.

Det har oppstått problemer med betalingsfunksjonen i Sherpa men du må allikevel melde deg på via vår hjemmeside og benytte ditt DNT brukernavn, har du ikke dette fra før så er det enkelt å opprette. For at påmeldingen din skal være gyldig må du samtidig innbetale kr 800,- i påmeldingsgebyr til Aust-Agder Turistforening konto 2801 37 86188 og fristen er fredag 9. juli. Dersom du av en eller annen grunn skulle ombestemme deg innen 25. juli vil du få gebyret refundert.

Fint om du sender en e-post med informasjon om du reiser på egenhånd eller blir med i bussen, tar med eget telt, har spesielle turønsker eller andre ting det kan være greit å vite.

Maksimum antall deltakere settes til 16 – så først til mølla!

Vi satser på selvkostprinsippet og regner med at maksimum kostnad pr. person som eventuelt er med bussen fra Arendal blir kr 2.500. For de som eventuelt kjører egen bil kan sikkert dette beløpet halveres. Nå er selvfølgelig reiseutgiftene svært avhengig av antall passasjerer i bussen.

Etter endt tur vil vi sette opp et komplett regnskap for turen og informere den enkelte om hva man har til gode eller skylder.  

Mat.

Vi satser på selvhusholdning med felles middag om kvelden og vil fordele ansvaret for fellesmiddagen mellom turdeltakerne. Det er i dag mange som har allergier eller av andre årsaker har spesielle ønsker når det gjelder mat så da hadde det vært fint om du kunne gi oss beskjed om dette.

Utstyr du vil trenge på turen.

Kokeutstyr/stormkjøkken/bestikk (vi tar med en del fra AAT’s kontor).

Tørrproviant og annen mat/drikke du trenger ut over fellesmiddagene.

Klær og utstyr, inkludert varmt og vanntett tøy som votter, lue og genser.

Gode fjellstøvler, staver for de som ønsker det.

Sovepose, liggeunderlag, telt (om du ønsker ”eget rom”).

Campingstol kan være nyttig.

Klatreutstyr om du ønsker å delta på traversen over Torfinnstindene.

Felles utstyr (lavvo, middag, bålved, førstehjelpsutstyr, etc) blir fordelt før turen.

Turkart Jotunheimen og GPS om du har.

Sjekk gjerne Turistforeningens anbefalte pakkeliste.

Da det kan bli aktuelt å dele opp turene etter lengde og vanskelighetsgrad ville det være fint om du gir oss beskjed om du kunne tenke deg å være Turleder på en av disse.

TURER OG AKTIVITETER MED UTGANGSPUNKT TORFINNSBU:

Østre Torfinnstind/Traversen over Torfinnstindene.

Dette er en klassiker og et «must» når man bor på Torfinnsbu. De aller fleste nøyer seg med å besøke Østre Torfinnstind (2120 moh) med retur samme vei som man gikk opp. De som ønsker større utfordringer kan gjennomføre hele traversen videre over Midtre og Vestre Torfinnstind men da blir turen luftigere og man må gjennomføre 3-4 rappeller før man er over men med litt erfaring er turen overkommelig. Etter at traversen er fullført kan man returnere til Torfinnsbu eller fortsette over Torfinnseggi til Kvitskardstind og Kvitskardsoksla før man returnerer til hytta. Som en kuriositet vil man på Torfinnseggi finne patronhylser som ligger igjen etter at soldater fra okkupasjonsmakten i 1942 lå i trening til en planlagt okkupasjon av oljekildene i Kaukasus området.

Detaljerte beskrivelser av ruta opp til Østre og traversen videre finnes flere steder på nettet.

På motsatt side av Torfinnsdalen ligger det flere «snillere» 2000 m topper på rekke og rad bare man kommer seg opp, her kan nevnes Norges sydligste 2000 m topp, Nordre Kalveholotind (2019 moh), Østre og Vestre Kalvehøgde, Rasletind, Leirungskalven og Leirungskampen, alle disse oppnåelige i løpet av en lang dag.

Lenger innover i Torfinnsdalen/Svartdalen ligger Østre Leirungstind, Vesle og Store Knutholstind på østsiden og Mesmogtind/Langedalstind på vestsiden, også disse oppnåelige med god planlegging.

Enklere turer dersom været ikke tilsier toppturer eller om det er greit med en rolig dag:

Tur innover Torfinnsdalen mot Svartdalen kanskje med en avstikker opp på bandet mot Leirungsdalen eller en tur til Gjendebu.

Bitihorn 1607 moh. Dette er en populær topp som også kalles «Porten til Jotunheimen», den er vel verd å besøke når man er i området rundt Beitostølen og vi passerer nær denne på veien mellom Beitostølen og Bygdisheim og kan enklest besøkes på ankomst/avreisedagen.

Ta gjerne kontakt med turkoordinator Jostein Aalvik på telefon 97349731 eller pr. e-post til jostein.aalvik@gmail.com slik at vi kan snakke nærmere om detaljer, egne ønsker og annet som ønskes avklart før påmelding. Jeg vil også trenge e-post adresse og telefonnummer.

Sommertur/Basecamp på Torfinnsbu.

Torfinnsbu ligger flott til langs nordbredden av fjellsjøen Bygdin ved foten av de mektige Torfinnstindene. Området mellom Bygdin og Gjende omtales som «Gjendealpene» og i dette området ligger det til ...

Kontaktinformasjon: