Fin tur til NYSTØYL i nydelige høstfarger

Foto: Ove Bach

Turgruppa med turlederne Ove Bach og Kåre Mogstad hadde en fin tur inn til Nystøyl sist helg i nydelige høstfarger. 

 Tidlig formiddag lørdag 23.09.2017, la 7 turglade AAT-ere avsted fra Harebakken i privatbiler for å utforske høstfjellet. Turen gikk i retning Fyresdal og første stopp var vår egen hytte Torsdalsbu. Her ble nistepakka fortært før gruppa beveget seg til fots mot Torsdalsdammen der den T-merka stien sydover i Austheiene begynner.

Derfra gikk det først bratt oppover og siden i litt småkupert terreng inn til Nystøyl. Turleder Kåre Mogstad delte sine kunnskaper om lokalhistorie og leste noen fine dikt for oss.

Det var skyet oppholdsvær, og vi fikk noen fine inntrykk av høst i fjellet. Rogn og rypebær hadde dyp rødfarge og myrene var høstgule. Ei rype flakset opp da vi ble litt nærgående, et par lemen fant det lurt å legge på rømmen og noen ørreter pilte avsted da vi krysset den siste bekken før hytta. Det ble en fin vandring inn til den selvbetjente hytta Nystøyl som ligger flott plassert på en gammel setervoll. På Nystøyl var vi alene, så det var godt med sengeplass til alle. En god 3-retters  middag ble servert kl 18.00.

Søndag våknet vi til et landskap innhyllet i tett tåke, men den lettet noe etter frokost. Vi smurte nistepakker og rengjorde hytta slik at den ble  klar for de neste besøkende. Hjemturen gikk på umerka sti forbi Høydalsstøylen og bratt med mot Ramsvatn og den gamle fjellgarden ved samme navn. Begge turlederne  hadde kart og kompass, så det var neppe noen som tvilte på at gruppa skulle komme trygt fram. Litt lett regn ødela ikke en fin fjellopplevelse for turglade AAT-ere.

Vel framme ved Ramsvatn fikk vi et lite glimt av gårdsbebyggelsen og fikk høre om dens historie. Nistepakka ble fortært i ly under noen grantrær, før vi tok fatt på det siste stykket ut til veien inn til Torsdalsdammen og bilene som brakte oss trygt tilbake til Harebakken. 


Foto: Ove Bach
Foto: Ove Bach
Foto: Ove Bach
Foto: Ove Bach
Foto: Ove Bach
Foto: Ove Bach

Klikk her for å skrive tekst.

Skrevet av Erling Steen 27. september 2017