Har du satt av helgen? Det nærmer seg friluftsbokfestival!

Friluftsbokfestivalen 2018 arrangeres på Gjeving i Tvedestrand helgen 14. - 16. september.

Dette er et samarbeid mellom Bokhotellet Lyngørporten, Bokbyen Ved Skagerrak og Aust-Agder Turistforening.

Vi har samlet toneangivende forfattere til å rette søkelyset mot gleden over friluftsliv og naturopplevelser.

I anledning at DNT feirer sitt 150 års jubileum ønsker vi å bygge en ny møteplass for alle som er interessert i turer i skog og mark, på fjell og vidde - og langs vår fantastiske kyst.  Blir du med?

FRILUFTSBOKFESTIVALEN 2018


Elsker du friluftsliv, bøker eller begge deler? Da må du ikke gå glipp av Friluftsbokfestivalen 2018! I et samarbeid mellom Aust-Agder Turistforening, Bokhotellet og Bokbyen ved Skagerrak lager vi program for en hel helg viet til friluftsliv og bøker. Stedet er Bokhotellet – og helgen er 14.–16. september.


Vi har samlet et knippe av landets fremste skribenter innen sjangeren friluftsliv og villmarksekspedisjoner til å snakke om sine bøker, sine blogger og sitt engasjement for å inspirere leserne til å være ute og nyte friluftslivets gleder – utfordringer og muligheter. Dette er meget tidsaktuelt, for sjelden har så mange gitt seg friluftslivet i vold. Og det skyldes ikke ene og alene NRKs "Lars Monsen minutt for minutt», selv om dette nok har åpnet øynene for friluftsliv til et bredere lag av folket. Det er en trend i tiden å gå fra hytte til hytte – og bevege seg utenfor sti og varde.


Stiens historie

Torbjørn Ekelund har skrevet en rekke bøker om naturopplevelser og friluftsliv («Et år i skogen», «Gutten og fjellet» og «Harvest hakkespettbok»), og i år er han aktuell med boka «Stiens historie». Boka presenteres på lørdag formiddag, i samme sekvens som hans kollega Simen Tveitereid presenterer sin bok «Et fritt liv». Disse to forfatterne står også bak nettmagasinet «Harvest», og på søndag formiddag vil de fortelle om bakgrunnen for å lage et magasin for lesing på nett.


Harske gleder

Arne-Wilhelm Theodorsen innleder programmet fredag kveld med sitt foredrag «Harske gleder», betraktninger med nord-Norsk vidd. Tromsømannen har gått i skog og mark siden han var en neve stor. I en årrekke var han styreleder i Troms Turlag og satt også i landsstyret til Den norske Turistforening. Slikt blir det historier av – mange muntre sådanne.


Boka i det digitale landskapet

Nettmagasinet Harvest har fått en bred leserskare, og temaene varierer fra natur og miljø til friluftsliv og villmarksopplevelser. I en sidegate til Harvest, finnes også friluftsbloggerne. Friluftsfestivalen presenterer de viktigste bloggerne i vår tid. Bloggen «Tursøstre» ble kåret til årets villmarkinger 2017 og fikk Friluftslivprisen 2017. Hege og Stine Schultz Heireng fokuserer på kortreist friluftsliv, og i sitt foredrag «52 overnattingsturer på 52 uker – en ekspedisjon over dørstokken», forteller de om hva som skal til for å finne glede i de korte turene. 16-åringen Isak Knutsen har lagt lista høyere. Han går Norge på langs sammen med en kamerat, og planen er å gjennomføre ekspedisjonen over to år. De er skoleelever, og har kun feriene å gjøre det på. På tross av sin unge alder oppnådde Isak Knutsens blogg isakfriluft.com å bli kåret til Nordens beste friluftsblogg 2017.

Det er mye som tyder på at boka blir utfordret av det lett tilgjengelige stoffet på nett, og dette vil være tema for den store debatten på lørdag ettermiddag. Under ledelse av Stein Kåre Kristiansen vil panelet få mulighet til ordveksling om hvor friluftsboka står i den digitale tidsalderen. Paneldeltakere: Øivind Berg, Helge Baardseth, Hege og Stine Schultz Heireng, Randulf Valle og Torbjørn Ekelund.


Friluftsliv i Norges største marine nasjonalpark

Raet nasjonalpark består av 98% sjø og hav – og spørsmålet mange stiller seg er hvordan nasjonalparken innbyr til aktivt friluftsliv. Øivind Berg, medforfatter av boka «Raet – Sørlandets nasjonalpark» presenterer nasjonalparken mer med blikket til en aktiv friluftsmann enn bare med fokus på forvaltning og verneverdier. Hvilket potensiale har skjærgårdslandskapet for friluftslivet? Dette fokuset har også Per Roger Lauritzen. Han presenterer sitt prosjekt «Over de blå flater», kanoekspedisjon langs kysten av Norge, og Kystledens muligheter.


Kystnaturens muligheter

Kysten er et satsingsområde for DNT, og Aust-Agder Turistforening har engasjert seg spesielt i og med etablering av overnattingsplasser flere steder i og nær Raet nasjonalpark. Derfor er det naturlig med en tur til Lyngør fyr før middag lørdag.


Programmet fredag 14. – søndag 16. september


Fredag 14. september

Kl. 18.00: Festivalåpning ved styreleder i AAT Svein Hjorth-Olsen

Kl. 18.15: HARSKE GLEDER Arne-Wilhelm Theodorsen, bill. kr. 100,-

Kl. 19.15: OVER BLÅ FLATER Per Roger Lauritzen, bill. kr. 100,-

Kl. 20.00 Middag – med smak av fjell og vidde, kr 445,-


Lørdag 15. september

Kl. 10.00: STIENS HISTORIE – en reise til fots av Torbjørn Ekelund og

ET FRITT LIV Simen Tveitereid, bill. kr. 100,-

Kl. 11.00: 52 OVERNATTINGSTURER PÅ 52 UKER – en ekspedisjon over dørstokken ved Tursøstrene Hege og Stine Schultz Heireng, bill. kr. 150,-

Kl. 13.10: HVORFOR ER DET SÅ KALDT Å VÆRE VÅT? Randulf Valle, bill. kr. 100,-

Kl. 14.15: PANELDEBATT: Bøker om friluftsliv i den digitale tidsalder. Debattleder: Stein Kåre Kristiansen

Kl. 15.15: 98% VANN  Raet nasjonalpark presenteres av Øivind Berg, bill. kr. 100,-

Kl. 16.30-18.30: LYNGØR FYR Båttur Gjeving – Lyngør – Gjeving, bill. kr. 200,-

Kl. 19.00: FESTIVALMIDDAG med smak av Skagerrak, kr 495,-


Søndag 16. september

Kl. 10.00: NETTMAGASINET HARVEST: En ny og annerledes måte å skrive om natur og miljø ved redaktørene Simen Tveitereid og Torbjørn Ekelund, bill. kr. 100,-

Kl. 11.00: VIDEORAPPORT FRA HEIA Isak Knutsen, Nordens beste friluftsblogger 2017, forteller og viser eksempler fra sin videoblogg, bill. kr. 100,-

PAKKEPRISER / FESTIVALPASS:

Fredag kr 595,-

Lørdag kr 995,-

Søndag kr 200,-

Med overnatting:

Fredag til søndag kr 3995,-  (2 personer kr 3495,- pr person)

Mer informasjon om billetter, overnatting og middagsbestillinger kontakt Bokhotellet  tlf 37 19 80 00  eller resepsjon@bokhotellet.no.  Følg også med på vår nettside og på Facebook.  

Skrevet av Wenche Jacobsen 23. august 2018