DNT 150 år - Jubileumstur Bjåen - Dølemo

Klargjøring og start fra Bjåen. Vi var følgende 10 deltakere som startet derfra: Trixie Palomar, Isabell Glad, Anne Marta Kringstad, Gunnar Dag Tørå, Christer Aaser, Kristin Dale, Cato Larsen, Gjertrud Sandåker og turlederne Inger-Johanne Mækelæ-Johansen og Kjell Sandåker. To deltakere, brødrene Paul og Svein Åge Jensen, gikk fra Hovden til Tjørnbrotbu og møtte resten av gruppa der.
Klargjøring og start fra Bjåen. Vi var følgende 10 deltakere som startet derfra: Trixie Palomar, Isabell Glad, Anne Marta Kringstad, Gunnar Dag Tørå, Christer Aaser, Kristin Dale, Cato Larsen, Gjertrud Sandåker og turlederne Inger-Johanne Mækelæ-Johansen og Kjell Sandåker. To deltakere, brødrene Paul og Svein Åge Jensen, gikk fra Hovden til Tjørnbrotbu og møtte resten av gruppa der. Foto: Cato Larsen

Aust-Agder Turistforening (AAT) har i sommer arrangert en jubileumstur fra Bjåen i Bykle til Dølemo i Åmli angående DNTs 150-årsmarkering. Turen gikk gjennom Setesdalens austheier, og i løpet av 11 dager ble 10 hytter besøkt (inkl. dagsbesøket på Torsdalsbu).

Vi var 10 personer som startet turen nord for Hovden i strålende vær som holdt seg hele veien til Tjørnbrotbu. Det ble en ganske tøff start på turen. Det ville fjellandskapet som strekker seg sørover fra Bjåen er krevende i slik varme. Vi gikk mange høydemetre og passerte fjelltopper på over 1400 meter. Etter ca 7 timers vandring kom vi frem til Tjørnbrotbu, svette og slitne. Vi var alle klar for å få overnatte i en god seng, men det var mer enn fullt opp med andre fjellvandrere. Det så ut som at vi måtte belage oss på en overnatting ute i det fri. Men en familiegruppe på 9, som allerede hadde hatt en natt på sikringshytta, tok en selvstendig avgjørelse om å gå ned til Hovden slik at vi fikk sove inne. Etter et forfriskende bad og en god middag så gikk vi fornøyde til sengs.

Overfylte hytter og mange måtte sove ute på Tjørnbrotbu. Denne gjengen tok det med et stort smil! Fra venstre: Marie Dovland Løgning, Ingvill Vik Dunsæd, Emma Oline Vik, Elise Lill Vik, Ingrid Dovland Løgning og Tove Dovland Løgning.
Overfylte hytter og mange måtte sove ute på Tjørnbrotbu. Denne gjengen tok det med et stort smil! Fra venstre: Marie Dovland Løgning, Ingvill Vik Dunsæd, Emma Oline Vik, Elise Lill Vik, Ingrid Dovland Løgning og Tove Dovland Løgning. Foto: Cato Larsen

2 nye fjellfanter, brødrene Jensen, hadde tatt turen fra Tromøy og gått fra Hovden inn til Tjørnbrotbu. Svein Åge ble med oss videre så vi ble 11 personer i følget. Turen sørover til Berdalsbu gikk uten problemer. Sola skinte og vi hadde mange magiske øyeblikk i løpet av dagen.

Her er vi klare for avgang fra Tjørnbrotbu. Bak fra venstre Svein Åge, Gjertrud, Cato, Gunnar Dag, Isabell og Anne Marta. Foran fra venstre: Kristin, Inger-Johanne, Christer, Trixie og turleder Kjell.
Her er vi klare for avgang fra Tjørnbrotbu. Bak fra venstre Svein Åge, Gjertrud, Cato, Gunnar Dag, Isabell og Anne Marta. Foran fra venstre: Kristin, Inger-Johanne, Christer, Trixie og turleder Kjell. Foto: Paul Jensen

Fra Berdalsbu gikk Svein Åge, Anne Marta og Isabell ned Berdalen for så å kjøre bil sammen med Paul til Bjørnevasshytta. Ved avreise var vi derfor 8 personer som tok fjellstøvlene på og vandret sørover. På slutten av dagen fikk vi noe regn, lyn og torden. Mange fikk også en stor naturopplevelse da de fikk se en flokk med reinsdyr. På Bjørnevasshytta var vi igjen fullt mannskap på 12. Her fikk vi servert turens første og siste øl som fjellnissen hadde lagt igjen på hytta! Den smakte fortreffelig og alle gikk tilfredse til sengs.

Dagen derpå gikk turen videre mot Hovstøyl. Men Paul (som bare hadde vært på Tjørnbrotbu), Svein Åge og Anne Marta avsluttet turen på Bjørnevasshytta. Vi var igjen 9 fjellfanter som vandret freidig mot neste mål. Vi fikk en flott tur med lunsj og bading ved Fitbekk. Men pga lite nedbør i løpet av sommeren så var mange bekker og brønner tørre! Vi måtte derfor sende to mann til Rishovdtjønnene for henting av 20 liter vann. På Hovstøyl ble det en ekstra markering av jubileet. Undertegnende disket opp en 3 retters middag som falt godt i smak.

Forrett bestående av friske sylta blåbær, tørket aprikos og speket hjerte fra reinsdyr. Nam nam nam!Kokk Cato Larsen.
Forrett bestående av friske sylta blåbær, tørket aprikos og speket hjerte fra reinsdyr. Nam nam nam!Kokk Cato Larsen. Foto: Kjell Sandåker

Turleder Kjell, som også er hytteansvarlig på Hovstøyl, hadde noen dager i forveien vært oppe med brød, så vi fikk den luksusen å ha brødskiver til frokost og i nistepakka videre på turen. Jeg vet ikke om det var all den gode maten eller hjemlengsel som gjorde at 4 personer valgte å ta av seg fjellstøvlene og ta turen ned til sivilisasjonen! Men nå var vi bare 5 stk igjen som vandret videre mot nye eventyr.

5 fjellfanter klare for neste etappe til Nystøyl. Fra venstre: Isabell, Kjell, Christer, Trixie og Cato
5 fjellfanter klare for neste etappe til Nystøyl. Fra venstre: Isabell, Kjell, Christer, Trixie og Cato Foto: Cato Larsen

Vi fikk mye vær med regn og tåke i begynnelsen av etappen fra Hovstøyl til Nystøyl. Turen over Himmelkvævristene gikk helt uten den store utsikten. Vi hadde fått høre at utsikten skulle være himmelsk, men vi hadde nok med å komme oss over fjellet og ned til Torsdalsbu. Her fikk vi varmet oss og tørket klærne litt. Resten av turen til Nystøyl gikk i lett overskyet vær og beina føltes lette! Til kveldsmaten på Nystøyl fikk vi servert ørret som turlederen hadde fisket i et nærliggende vann.

Det ble mye vær også på neste etappe til Nutevasshytta. Det var opphold mesteparten av formiddagen men til dels mye og sterk vind. Da undertegnende og turlederen tok frem fiskestengene på slutten av turen, åpnet himmelens sluser seg! Men vi ga oss ikke før vi hadde 18 fisker på kvistene. Dette ble et av turens høydepunkt, både den våte fiskeopplevelsen og kveldens middag bestående av så mye fisk at alle gikk mette til sengs uten å ha smakt på hermetikken!

Turleder steker fjellørret som ble et herremåltid på Nutevasshytta.
Turleder steker fjellørret som ble et herremåltid på Nutevasshytta. Foto: Cato Larsen

Neste dag til Granbustøyl startet i strålende vær. Litt vått i graset etter det uvante regnet! Men det tørket jo opp etter hvert. Nå hadde vi gått oss i form og vi holdt et jevnt godt tempo. Men Isabell hadde gått på seg gnagsår allerede første dagen. (Hun gikk derfor med crocks på etappen mellom Tjørnbrotbu og Berdalsbu!) Hun avbrøt på dette strekket og gikk ned til Kvipt. Da var vi 4 fjellfanter igjen.

Turen fra Granbustøyl til Grunnetjørnsbu gikk som en drøm. Det gikk lett over fine fjellrabber, og vi hadde en gulrot foran oss! Det var nemlig tid for en hviledag. Denne kom sent men godt! På Grunnetjørnsbu møtte vi Dag M Fagermyr som er daglig leder i AAT. Han og flere hadde tatt turen opp fra Austenå for å offisielt åpne den nye sikringshytta som hadde blitt fullført året før. Vi ble totalt 18 personer som overvar høytideligheten. AATs feltkokk Henning Solheim disket opp med nydelig rømmegrøt og spekemat. Det ble en særdeles hyggelig ettermiddag og kveld, og med stinne mager gikk vi tilfredse til sengs.

Tidligere og nåværende tilsyn på Grunnetjørnsbu sto for den offisielle åpningen av den nye sikringshytta. På bildet ser vi fra venstre daglig leder i AAT Dag N. Fagermyr, tidligere tilsyn Jens Ragnar Larsen, nåværende tilsyn Jostein Vikingsdal og turleder for jubileumsturen Kjell Sandåker.
Tidligere og nåværende tilsyn på Grunnetjørnsbu sto for den offisielle åpningen av den nye sikringshytta. På bildet ser vi fra venstre daglig leder i AAT Dag N. Fagermyr, tidligere tilsyn Jens Ragnar Larsen, nåværende tilsyn Jostein Vikingsdal og turleder for jubileumsturen Kjell Sandåker. Foto: Ingeborg Lobben Gjennestad

Den nest siste etappen ble for mitt vedkommende en ny erfaring. I løpet av de foregående etappene så hadde jeg tidligere vært på alle hyttene unntatt Tjørnbrotbu og Nystøyl. Den siste hytta som vi kom til, Skarsvassbu, hadde jeg heller ikke tidligere besøkt. Hytta ligger lunt til blant store grantrær mellom de to Skarsvatna. Også her prøvde vi fiskelykken, men det ble ingen fisk til kvelds denne dagen. Men hva gjorde vel det – vi hadde båret med oss tre pakker med rømmegrøt fra Grunnetjørnsbu! Bare kanelen manglet her.

Den siste etappen til Dølemo var lang og forholdsvis småkupert. Men det gikk stort sett nedover de siste 4-5 km. Nede ved veien ble vi hentet av Gjertrud, turlederens frue som også hadde vært med på turen fra Bjåen til Hovstøyl. Vi var 5 lykkelige personer som fullførte den siste etappen. Og 4 av oss hadde gått hele turen på nesten 20 mil!

5 tilfredse deltakere har nådd turens endepunkt. Fra venstre: Turleder Kjell Sandåker, Kristin Dale, Cato Larsen, Trixie Palomar og Christer Aaser.
5 tilfredse deltakere har nådd turens endepunkt. Fra venstre: Turleder Kjell Sandåker, Kristin Dale, Cato Larsen, Trixie Palomar og Christer Aaser. Foto: Gjertrud Sandåker

Tusen takk til AAT, turledere og alle deltakerne som bidro til at dette ble en uforglemmelig tur.


Tekst Cato Larsen  

Skrevet av Wenche Jacobsen 7. september 2018