Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Populær tur på dagtid fra Kalvøysund i Flosta

Turfølget ankommer Stangeneskilen
Turfølget ankommer Stangeneskilen Foto: Ove Bach
Turen gikk dels på en vei som ble anlagt av tyskerne fra Kalvøysund festning til kanonstillingene ved Rausteinskilen.
Turen gikk dels på en vei som ble anlagt av tyskerne fra Kalvøysund festning til kanonstillingene ved Rausteinskilen. Foto: Ove Bach
Utsikt mot Møkkalasset fyr.
Utsikt mot Møkkalasset fyr. Foto: Foto Ove Bach
Samling på Nautholmen i frisk bris fra sørvest.
Samling på Nautholmen i frisk bris fra sørvest. Foto: Ove Bach
Fra Kalvøysund festning.
Fra Kalvøysund festning. Foto: Ove Bach

Onsdag 10.oktober ledet Erling Steen,  Torstein Olsen og Ove Bach en gruppe på hele 72 personer og en håndfull hunder på tur i Flosta-området. Turen tok utgangpunkt i p-plassen ved Kalvøysund festning og gikk i flott skogsterreng sydover til Stangeneskilen hvor det var matpause. På returen ble det tatt en avstikker ned til Nautholmen ved Rausteinskilen med utsikt  både mot Bonden og Møkkalasset fyr. Turen ble avsluttet på  Kalvøysund festning. Erling, Ove og Torstein sørget for informasjon under veis. Takk for en flott høsttur til alle turdeltakerne!


Dette var tur nr 3 i vår nye serie med turer på dagtid.  Turene har vært veldig populære. De går i rolig tempo og i ganske 'snilt' terreng. De er åpne for folk i alle aldre som ønsker et tilbud på dagtid. De to første turene gikk på Hove på Tromøya og fra Storesand mot Fevikkilen. De to neste vil gå på Tromøya og på Rossefjellet i Reddal. Turene går på onsdager og blir annonsert lørdagen før i lokalavisen. AAT tar gjerne imot forslag til turer, men husk at turene skal være for alle, også de som ikke har så mye trening. Vi må også ha plasser til å parkere bilene som kan bli ganske mange så populære som turene ser ut til å bli. 

Turen i Flosta gikk i et område som ellers ikke er så lett tilgjengelig for de som ikke er lokalkjent. Her er det ikke merket noen stier og det er vanskelig å finne fram til strender og badeplasser. Flosta, eller Flosterøya som den også kalles, har en spennende natur med svaberg og bratte klipper ut mot havet, og tette skoger, myrer og sumper innover øya. Det er liten bebyggelse og nesten ingen hytter i området mellom Kalvøysund og Narestø, med unntak for 'Farmengården' Sandvika. 

Kalvøysund festning ble bygget av tyskerne i 1941 som en del av 'Festung Norwegen'. Den ble overtatt av det norske forsvaret og var i drift fram til 1959. På det meste var 150 personer i tysk tjeneste her under krigen. Anlegget eies nå av Arendal kommune og  den brakken som står igjen, brukes av speiderne.  Det er et populært turområde for barnefamilier. 

Skrevet av Erling Steen 11. oktober 2018